Mistä huono itsetunto johtuu?

12.09.2024

Elokuun alussa pyysin teiltä palautetta siitä, mihin mielenterveyden teemoihin toivoisitte minulta vinkkejä. Suurimman kannatuksen saivat itsetunto-ongelmat, josta ohessa ensimmäinen kirjoitus. Käsittelen tämänkertaisessa blogissa sitä, mitä on hyvä ja huono itsetunto sekä mitkä tekijät voivat vaikuttaa huonon itsetunnon rakentumiseen. Kirjoituksen lopussa on myös linkki itsetuntotestiin. Ensi kerralla käsittelen huonon itsetunnon ilmenemismuotoja arjessa sekä keinoja itsetunnon vahvistamiseksi.

Mitä on itsetunto?

Itsetunnolla tarkoitetaan kykyä tuntea itsensä. Jotta voi tuntea itsensä, tulee osata havaita omia ajatuksia, tunteita, tarpeita ja toiveita. Täytyy myös ymmärtää, miten oman elämän kokemukset ovat vaikuttaneet omaan kehitykseen, omiin vahvuuksiin ja kehitystarpeisiin.

Kun ihmisellä on hyvä itsetunto, hän osaa arvostaa ja kunnioittaa itseään -myös niistä kehityskohteista huolimatta. Hän uskoo omiin kykyihinsä, tarttuu itsevarmasti uusiin haasteisiin, pelottaviinkin, sillä hän luottaa selviytyvänsä, vaikka ei aina onnistuisikaan. Hän uskaltaa toimia tarpeen mukaan omista toiveista ja tarpeista käsin sekä asettaa rajat, vaikka se ei aina muita miellyttäisikään. Muiden kritiikki tai mielipiteet eivät häntä muserra, sillä hän ymmärtää, että kaikilla ihmisillä on omat näkemyksensä.

Kun ihmisellä on huono itsetunto, hän on epävarma omasta itsestään ja omista kyvyistään, minkä vuoksi hän saattaa pelätä tarttua uusiin haasteisiin. Hän pelkää kritiikkiä ja epäonnistumisia, koska hän ei ole varma selviääkö niistä kokemuksista. Hän saattaa pelätä myös, että hänet hylätään, koska hän ei ole riittävän hyvä. Sen vuoksi hän on valmis miellyttämään muita ja unohtamaan omat rajansa. Hän saattaa väheksyä omia tunteita ja tarpeita, minkä vuoksi hän asettaa muut aina itsensä edelle. Hänen voi olla myös vaikea puhua itselleen kauniisti tai kannustavasti, koska hän ei mielestään ansaitse sitä.

Miksi jollekin rakentuu huono itsetunto?

Kaikille voi kehittyä huono itsetunto, sillä se ei ole mikään syntymästä saatu perinnöllinen ominaisuus, joka pysyy sellaisenaan läpi elämän. Itsetunto kehittyy ja muovautuu koko ajan. Harvalla itsetunto on aina joko hyvä tai aina huono, vaan se vaihtelee eri tilanteissa. Esimerkiksi esiintyminen ystävien keskuudessa ei jotain jännitä, mutta työyhteisön edessä puolestaan jännittää. Jos on aiemmin ollut hyvä itsetunto, voi sen hetkellisesti menettää myös elämän vastoinkäymisten edessä. Huonoa itsetuntoa voi kuitenkin vahvistaa systemaattisella ja tietoisella työskentelyllä.

Itsetunnon kivijalka rakentuu lapsuuden ja nuoruuden aikana, kun ihmisen kehitys käy vilkkaimmillaan. Jos lapsi saa vanhemmiltaan ja muulta ympäristöltään riittävästi lämpöä, empatiaa, huomiota ja huolenpitoa, voi hänen itsetuntonsa saada hyvät lähtökohdat. Kun vanhemmat kehuvat lasta ja korostavat vuorovaikutuksessaan hänen vahvuuksiaan, vahvistaa se myös lapsen itsetuntoa.

"Et ole taaskaan laittanut astioita kunnolla tiskikoneeseen."

Jos vanhemman kommunikointi on sen sijaan pääosin kieltoihin, varoituksiin ja pettymyksiin pohjautuvaa, voi lapsi alkaa uskomaan, että hän ei ole koskaan riittävän taitava tai toimelias vanhemman silmissä. Hän saattaa kokea olevansa pelkkä pettymys, josta ei ole mihinkään, joten on turha edes yrittää. Onkin tärkeää, että lapsen annetaan rohkeasti kokeilla, harjoitella ja epäonnistua. Lisäksi hänelle kannattaa antaa positiivista palautetta ja huomiota jo pelkästään yrittämisestä ja rohkeudesta. Tällöin hän oppii, että hän on riittävän hyvä ja hyväksytty, vaikka hän ei aina onnistuisi ja menestyisi täydellisesti.

Lapsi saattaa oppia myös huonon itsetunnon vanhemmaltaan tai muulta arvostamaltaan läheiseltään, sillä hän mallintaa aktiivisesti oman ympäristönsä käyttäytymistä. Hän haluaa kuulua joukkoon ja olla samanlainen kuin muut, ettei häntä hylättäisi. Jos omalla vanhemmalla on huono itsetunto ja suhde itseensä, saattaa hän oppia, että itseen tulee suhtautua epäilevästi ja ikävästi. Myös vanhempien tai ystävien tapa arvostella ja kritisoida itseä tai muita ihmisiä, voi vaikuttaa lapseen, vaikka se ei suoranaisesti kohdistuisi häneen. Jos toistuva kritiikki, vähättely ja arvostelu kohdistuvat suoraan häneen, syö se merkittävästi lapsen itsetuntoa.

Koulukiusaaminen on hyvin traumaattista ja vahingollista nuoren itsetunnolle ja pahimmillaan vie hyvin syviin vesiin pitkäksi aikaa. Lapsella ei useinkaan ole kykyä ja keinoja käsitellä kiusaamista tai arvostelua, johon hän tarvitsisi vanhemman tukea ja opastusta. Jos lapsi jää täysin yksin omien ikävien tunteiden kanssa, voi hän alkaa pelkäämään tilanteita, joissa hän joutuu ikävän huomion ja arvostelun kohteeksi. Lapsi luulee, että muiden kommentit ovat totta ja muut näkevät, minkälainen hän oikeasti on -eli vääränlainen. Hän saattaa alkaa uskomaan muiden ikäviä kommentteja.

Myös muut traumaattiset kokemukset tai yllättävät epäonnistumiset voivat nakertaa itsetuntoa -myös aikuisiällä. Henkilö saattaa jopa syyttää itseään jostain ikävästä tapahtumasta, joka ei lainkaan ole hänen syytään esim. "Ryöstön uhriksi joutuminen on omaa syytäni, kun kävelin pimeällä kadulla yksin." Jos henkilö on tottunut siihen, että hänen suorituksensa määrittävät hänen arvonsa ihmisenä, tuntuvat epäonnistumiset erityisen ikäviltä.

Ihminen voi kokea myös muutokset kehossa, taloudellisessa tilanteessa, parisuhteessa tai työsuhteessa sellaisina henkilökohtaisina pettymyksinä, jotka nakertavat hänen itsetuntoaan. Esimerkiksi kaljuuntuminen, lihominen, luottotietojen menettäminen, avioero tai työstä irtisanominen voivat heikentää henkilön itsetuntoa, koska ne on luokitellut yhteiskunnallisten normien mukaan negatiivisiksi asioiksi. Jos on lisäksi oppinut puhumaan itselleen hyvin negatiivisesti, pahentaa tämä yleensä myös itsetuntoa, minkä vuoksi voi olla vaikeampi suhtautua itseen, muihin ihmisiin ja maailmaan positiivisesti. Tällöin tulevaisuus voi näyttäytyä hyvinkin toivottomana.

Muitakin itsetuntoon vaikuttavia tekijöitä voi olla, mutta tässä niistä tyypillisimpiä. Seuraavassa kirjoituksessa käsittelen huonon itsetunnon ilmenemismuotoja arjessa sekä keinoja itsetunnon vahvistamiseksi. Alla olevasta painikkeesta pääset testaamaan oman itsetuntosi.

❤️ Erja