Vahingolliset selviytymiskeinot eli addiktiot
Meistä jokainen haluaa selviytyä elämästään hengissä ja joskus jopa nauttia siitä. Elämä harvoin kuitenkaan tarjoilee pelkkää ruusuilla tanssimista, vaan välillä vastaan tulevat vastoinkäymiset horjuttavat mielenrauhaa ja pakottavat turvautumaan tuttuihin toimintatapoihin -myös niihin vahingollisiin.
Meille jokaiselle on kehittynyt matkan varrella erilaisia selviytymiskeinoja, jotka lisäävät tunnettamme siitä, että me hallitsemme elämäämme. Jollekin tämä tarkoittaa kahvikuppia savukkeella heti herättyä, toiselle juoksulenkkiä töiden jälkeen ja kolmannelle viinilasia ennen nukkumaanmenoa. Pikkuhiljaa aiemmin pelkkää iloa, mielihyvää ja mielenrauhaa lisänneet keinot saattavatkin tuoda mukanaan pakkoajatuksia siitä, ettei selviä, jos nämä totutut toimintatavat eivät toteudu arjessa sellaisenaan. Ihminen on vähitellen alkanut uskomaan, että rauhallisen ja turvallisen mielen saavuttaminen edellyttää joka päivä näitä totuttuja tapoja, joita ilman elämä muuttuu ahdistavaksi, ilottomaksi ja hallitsemattomaksi kaaokseksi. On vain pieni askel positiivisen toimintatavan muuttumisesta negatiiviseksi selviytymiskeinoksi -riippuvuudeksi, jota ilman ihminen ei usko selviytyvänsä. Addiktin voi olla vaikea huomata tätä muutosta, koska toimintatavan muuttuminen haitalliseksi riippuvuudeksi tapahtuu yleensä vähitellen.
Riippuvuus voi syntyä lähes mihin aineeseen tai toimintaan tahansa. Tunnetuimpia riippuvuuksia ovat päihde-, lääke-, some-, peli-, liikunta-, shoppailu-, seksi- ja läheisriippuvuus. Terapeuttina kuulen usein siitä, kuinka läheisten voi olla vaikea ymmärtää riippuvuuskäyttäytymisestä kärsivän henkilön toimintaa, koska sillä on heidän näkemyksensä mukaan vain negatiivisia vaikutuksia. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että riippuvuuden ensisijainen, primäärinen, tarkoitus on kuitenkin tuoda positiivisia vaikutuksia addiktin elämään esim. turvaa, mielenrauhaa, iloa, helpotusta ja muuta tyydytystä. Negatiiviset vaikutukset ovat vain ikäviä jälkiseuraamuksia, sekundaarisia vaikutuksia, joista yleensä lähiympäristö saa myös osansa.
Riippuvuudesta voi olla vaikea päästä eroon, koska siitä on muodostunut keino selviytyä arjesta ja pysyä hengissä. Addikti voi luulla, ettei hän selviäisi elämästään ilman vahingollista toimintatapaansa esim. alkoholia, tupakkaa, himoliikuntaa, tai elämä olisi vähintäänkin hyvin ankeaa. Vieroitusoireet tekevät hulluksi, lisäävät ahdistusta ja masennusta sekä tekevät keskittymisen kaikkeen muuhun elämään lähes mahdottomaksi. Tämän vuoksi voi olla helpompi keksiä tekosyitä sille, miksi vahingollisten selviytymiskeinojen vaikutukset eivät ole niin vahingollisia. Muutospaine kuitenkin yleensä kasvaa addiktion jatkuessa ja kypsyy, kun addiktion negatiiviset vaikutukset alkavat olemaan positiivisia suuremmat.
Addiktiosta luopuminen voi tuntua hyvin pelottavalta, koska siitä on saattanut muodostua ainoa syy elää ja iloita tai pysyä hengissä ja järjissään. Addiktiosta luopuminen aiheuttaakin yleensä alkuun paljon ahdistusta, masennusta, pelkoa ja huolta. Sen vuoksi on hyvin ymmärrettävää, että moni pitkittää luopumispäätöstään hetkeen, jolloin ei enää ole muuta vaihtoehtoa.
Addiktiosta luopuminen vaatii paljon rohkeutta, päättäväisyyttä, periksi-antamattomuutta, epävarmuuden ja epämukavuuden sietämistä. Luopumis-prosessissa ihminen joutuu kohtaamaan omat tunteensa -ne, joita hän on addiktiollaan juossut karkuun, sekä löytämään terveellisempiä selviytymiskeinoja, joilla ei ole niitä negatiivisia jälkiseuraamuksia. Ei ole ollenkaan tavatonta, että joku korvaa addiktion toisella addiktiolla, sillä tietyt ihmiset ovat alttiimpia addiktiiviselle käyttäytymiselle kuin toiset. Tärkeää on kuitenkin ymmärtää, että jokaisen addiktiivisen käyttäytymisen takana on ihminen, joka ei tahallaan -muita ihmisiä kiusatakseen- ole addikti. Hän on pohjimmiltaan hyvä ihminen, joka on oppinut kohtaamaan omat vaikeat tunteensa sellaisella selviytymiskeinolla, joka auttaa lyhyellä tähtäimellä, mutta on pitkällä tähtäimellä vahingollinen -sekä hänelle itselleen, että yleensä myös hänen läheisilleen. Addikti tarvitsee apua ja uusia terveellisempiä selviytymiskeinoja. Addikti kyllä yleensä lopettaisi addiktionsa, jos siihen vain itse pystyisi.
Mikäli sinä tai läheisesi tarvitsette apua addiktion selättämisessä, ota yhteyttä! Autan mielelläni!
❤️Erja